Recepti

Osvježavajući domaći sladoled
 

Sastojci

  • 2 šalice vrhnja za mućenje (33-36% masnoće)
  • 1 šalica mleka
  • 3/4 šalice šećera
  • 1 žličica ekstrakta od vanile
  • Arome po vašem odabiru: svježe voće (jagode, maline, banane), komadi čokolade, orasi, karamel, kava ili druge omiljene arome
sladoled

Dobra vijest za sve ljubitelje sladoleda! Danas vam donosimo recept za domaći sladoled koji ne samo što je okusan, već ćete ga lako pripremiti izravno iz udobnosti vaše kuhinje. S ovim ćete receptom uživati u lagodnom desertu punom svježih ingredijencija sa svojim omiljenim aromama koje ćete sami odabrati. Hajde krenimo i napravimo vlastiti sladoled doma!

Postupak

1. Priprema smjese:

U veliku zdjelu stavite vrhnje za mućenje, mleko, šećer i ekstrakt od vanile. Dobro promiješajte, dok se šećer potpuno ne rastopi.

2. Odabir arome:

Ako želite u sladoled dodati aromu, odlučite koju ćete ingredijenciju uporabiti. Možete uporabiti svježe voće (kao što su jagode, maline, banane – izmiksane u kašu), komade čokolade, iseckane orahe, karamel, jestiva ulja (kao što je ulje od mente ili naranče) ili bilo kakvu drugu omiljenu ingredijenciju .

3. Dodavanje arome:

Dodajte vašu odabranu aromu u smjesu sladoleda i dobro promiješajte da se ona ravnomjerno razmjesti. Količinu arome možete odrediti prema vašim preferencijama.

4. Aparat za pravljenje sladoleda:

Sipajte smjesu u aparat za pravljenje sladoleda i postupajte prema instrukcijama proizvoditelja, dok se sladoled ne zgusne i ne dobije kremastu konzistenciju.

5. Ručna metoda:

Ako nemate aparat za pravljenje sladoleda, možete smjesu sladoleda sipati u plitku zdjelu i zamrznuti je. Svakih trideset minuta ju izvadite iz zamrzivača i dpobro promiješajte viljuškom da se ne bi stvarali kristali. Ponavljajte ovaj postupak, dok se sladoled ne zgusne.

6. Serviranje:

Nakon što dobije traženu konzistenciju, možete sladoled servirati u posude za zamrzavanje ili u šalice za sladoled. Ukrasite svoj sladoled i drugim komadićima voća, orasima ili čokoladom, ako želite.

7. Sačuvavanje:

Ako ne pojedete cijeli sladoled odjednom, možete ga sačuvati u zamrzivaču u odgovarajućoj posudi. Prije serviranja ostavite sladoled na trenutak omekšati da bi se mogao lakše vaditi kašikom.

Ovako jednostavno možete pripremiti domaći sladoled s vašim omiljenim aromama!

Pravi domaći hljeb
 

Sastojci

  • 500 g mekog pšeničnog brašna
  • 7 g suhog kvasca
  • 10 g soli
  • 300 ml mlake vode
  • 1 kašika malsinovog ulja (proizvoljno)
hljeb

Hljeb ispečen doma predstavlja ne samo iznimnu poslasticu, već istodobno ispuni vašu kuhinju lagodnim mirisom i učinit ce vaš stol još ugodnijim. S ovim ćete receptom uspijeti pripremit savršeni hljeb odličnog okusa i mirisa izravno iz vaše domaće kuhinje.

Postupak

1. Priprema kvasca:

U velikoj zdjeli pomiješajte suhi kvasac sa 100 ml mlake vode i ostavite ga 10-15 minuta odmarati, dok se ne stvori pjena.

2. Dodavanje soli i brašna:

Dodajte u zdjelu s mješavinom kvasca sol i postupno sipajte brašno. Polagano dolivajte preostalu mlaku vodu i mijesite tijesto dok ne postane glatko i elastično.

3. Izrada tijesta:

Prenesite tijesto na radnu površinu posutu brašnom i mijesite rukama približno 10-15 minuta, dok ne postane glatko i elastično. Eventulano možete dodavati brašno, ako se tijesto previše lijepi.

4. Prvo dizanje:

Stavite tijesto unatrag u zdjelu, prekrijte ga krpom i ostavite ga dizati na sobnoj temperaturi približno 1-2 sata ili dok mu se ne udvostruči zapremina.

5. Oblikovanje hljeba:

Nakon što se tijesto dovoljno podigne, vi ga ponovno izradite na radnoj površini i oblikujte ga u oblik hljeba prema vašim preferencijama.

6. Drugo dizanje:

Stavite oblikovani hljeb na pleh prekriven papirom za pečenje, prekrijte ga krpom i ostavite ga još dizati nekih 30-60 minuta ili dok mu se ne udvostruči zapremina.

7. Ugrijavanje rerne:

Tijekom drugog dizanja ugrijte rernu na 220°C.

8. Pečenje:

Prije pečenja možete hljeb presjeći nožem na površini i možete ga premazati maslinovim uljem zbog hrskave korice. Nakon toga stavite hljeb u ugrijanu rernu i pecite ga oko 25-30 minuta ili dok ne dobije zlatnosmeđu boju i kad se nakon pokucavanja na njegov donji dio začuje šupalj zvuk. Hljeb možete također posuti sa soli, kimom ili nekim drugim začinom prema vašem odabiru.

9. Hlađenje i serviranje:

Kad je hljeb pečen, ostavite ga na mreži dok se ne ohladi, tek onda ga sjecite i servirajte. Kušajte ge s maslacom, džemom ili vašim omiljenim sirevima.

Na ovaj način možete pripremiti odličan hljeb divnog okusa i mirisa!

Hlepčić od banana bez konkurencije
 

Sastojci

  • 3 prezrele banane
  • 150 g šećera
  • 180 g mekog brašna
  • 1 kašičica jestive sode
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 2 veća jajeta
  • 120 ml biljnog ulja
  • 1 kašičica ekstrakta od vanile
  • 1/2 kašičice soli
  • 75 g iseckanih oraha ili čokolade za dekoraciju (proizvoljno)
bananabread

Ovaj hlepčić od banane svidjet će vam se kako hladan, tako i topao, preporučujemo ga konzumirati primjericesa švapskim sirom ili jogurtom, odličan će također biti i sa sadoledom ili preliven čokoladom. Hlepčić od banane je fantastičan kako za doručak, tako i kao desert uz popodnevnu kafu.

Postupak

1. Ugrijte rernu i pripremite kalup za pečenje:

Ugrijte rernu na 175°C i pripremite kalup za pečenje tako, što ćete ga premazati maslacem ili uljem i posuti s malo brašna ili ćete u njega staviti papir za pečenje.

2. riprema smjese od banana:

Oljuštite banane i izgnječite ih s viljuškom u dubokoj zdjeli. Dodajte šećer, ulje, jaja i ekstrakt od vanile. Dobro promiješajte, dok ne dobijete glatku smjesu.

3. Priprema suhih sastojaka:

U drugoj zdjeli pomiješajte meko brašno, jestivu sodu, prašak za pecivo i sol. Ova smjesa suhih sastojaka pripremit će osnovu za tijesto hlepčića.

4. Spajanje mokrih i suhih sastojaka:

Dodajte suhe sastojke u zdjelu sa smjesom banana. Polako ih stavljajate unutar i pomiješajte skupa, dok ne dobijete glatko tijesto. Važno je ne pretjerati u miješanju tijesta da hlepčić od banana bude lijepo rahao.

5. Eventulano dodavanje oraha ili čokolade:

Ako želite u tijesto hlepčića dodati iseckane orahe ili čokoladu, može te ih umiješati u tijesto sad.

6. Ulijevanje tijesta u kalup:

Ulijte pripremljeno tijesto u kalup za pečenje i poravnajte površinu kašikom.

7. Pečenje:

Stavite kalup s tijestom u ugrijanu rernu i pecite 50-55 minuta, ili dok drveni štapić koji kad ubodemo u sredinu hlepčića ne izađe skroz suh. Vrijeme pečenja može se razlikovati odvisno o vašoj rerni, dakle treba redovito kontrolirati stanje hlepčića.

8. Hlađenje i serviranje:

Nakon pečenja ostavite hlepčić dok se ne ohladi i tek poslije ga izvadite iz kalupa. Servirajte ga topao ili hladan uživajte u njemu kao u lagodnoj užini ili u desertu!

Hlepčić od banana savršena je kombinacija rahlog tijesta s intenzivnim okusom zrelih banana koja će vam zajamčeno poboljšati raspoloženje svakog dana!