Valentinovo – praznik zaljubljenih nosi se u znaku romantičnih čestitki, cvijeća i sitnih darova. Može biti i o slasticama i poslasticama. Uostalom, svi znaju da ljubav prolazi kroz želudac! Što kažete na to da ove godine svoju voljenu osobu iznenadite svježe pečenim makovim kiflom i poslužite ga uz mirisnu kavu izravno u krevet?
Hoćete li klasični recept ili laganiju verziju?
Kako bismo vam olakšali pečenje, pripremili smo tri najomiljenija recepta. Možete birati klasični recept, fitness odnosno lakšu verziju ili veganski makov kifl, bez ikakvih životinjskih sastojaka. Za pečenje ne zaboravite uzeti praktične i stilske pomoćnike, poput kuhinjskih rukavica i kuhinjskih krpa. Kvalitetna rukavica spriječit će opekline, a ispod čiste krpe tijesto će lijepo narasti.
Slatka makova kifla – klasična verzija
Sastojci:
- 20 g svježeg ili suhog kvasca
- 4–5 žlica kristalnog šećera
- 400–500 g glatkog brašna
- 200–250 ml mlakog mlijeka
- 1 žumanjak
- prstohvat soli
- 70 g otopljenog maslaca
- prstohvat vanilije (po želji)
- 1–2 umućena bjelanjka za premazivanje
- mljeveni mak za posipanje
Priprema: Od malo mlijeka, kvasca i šećera napravite kvasac. Kada se digne, pomiješajte ga s ostalim sastojcima i umijesite tijesto. Ostavite da se diže sat vremena dok ne udvostruči volumen. Tijesto podijelite na 10 dijelova i pustite da odmara 20–30 minuta. Oblikujte kifle, stavite ih na pleh obložen papirom za pečenje, prekrijte krpom i pustite da se dižu još pola sata. Pećnicu zagrijte na 180 °C. Prije pečenja kifle premažite jajetom i pospite makom. Pecite 15–20 minuta.
Makov kifl od pirovog brašna – zdravija verzija
Sastojci:
- 20 g svježeg kvasca
- 30 g smeđeg ili kokosovog šećera
- 250 g integralnog pirovog brašna
- 70 g mlakog mlijeka
- 1 BIO jaje
- 2 žličice maslinovog ulja
- prstohvat himalajske ili obične soli
- 1–2 umućena bjelanjka za premazivanje
- mljeveni mak za posipanje
Priprema: Pomiješajte brašno s kvascem i soli. Napravite udubinu, dodajte jaje, ulje i šećer. Miješajte i postupno dodajte mlako mlijeko. Umijesite tijesto i ostavite ga pokriveno sat vremena na toplom mjestu. Kad udvostruči volumen, nastavite kao u klasičnom receptu.
Domaći veganski makov kifl
Sastojci:
- žličica suhog kvasca
- 50 g smeđeg šećera ili drugog zaslađivača
- 250 g integralnog pirovog brašna (ili klasično, ili kombinacija)
- 125 g mlakog bademovog mlijeka ili drugog biljnog mlijeka
- 50 g repičinog ulja
- prstohvat himalajske ili obične soli
- prstohvat mljevene vanilije (po želji)
- žličica sirupa od cikorije
- mljeveni mak za posipanje
Priprema: Pomiješajte brašno, šećer, sol, vaniliju i kvasac. Miješajte s mlakim biljnim mlijekom i uljem. Umijesite tijesto, prekrijte ga kuhinjskom krpom i pustite da se diže sat vremena. Tijesto podijelite na dijelove, svaki razvaljajte u trokut i zarolajte u kiflu. Posložite na pleh, pokrijte i ostavite još sat vremena. Prije pečenja premažite biljnim mlijekom i sirupom, pospite makom i pecite na 180 °C 15–20 minuta.